Ik hou van verhalen. Warme en persoonlijke verhalen. Verhalen die ontroeren en inspireren. En vooral, ik hou van de mensen achter die verhalen. Ik heb die mensen ontmoet en hun verhalen gehoord dankzij de radio.
Na m’n studies Germaanse Filologie en een jaartje Middeleeuwse studies in Edinburgh, had ik zin in iets concreets. M’n passie voor taal en de grote goesting om iets met m’n stem te doen, zag ik gecombineerd in een job bij de VRT (toen nog BRTN).

Ik ging aan de slag bij Studio Brussel, las er het nieuws en maakte er reportages.

Een paar maanden later (september 1995) verhuisde ik naar Radio 1. Ik maakte er reportages en documentaires. En wanneer ik mensen thuis ging interviewen, vroegen ze me vaak “of ik ook sprak voor de radio”. Met andere woorden, of ik ook zelf een programma presenteerde. Dat deed ik toen (nog) niet, maar het leek me wel ongelofelijk leuk om te doen. En dat is het ook!

In augustus ’97 presenteerde ik voor het eerst, met klamme handjes en een rare kriebel in de keel. And I loved it! Van nature ben ik nogal verlegen, maar in die radiostudio, achter die microfoon, met de hoofdtelefoon stevig op m’n oren gedrukt, viel elke schroom en gène weg. Ik vond het heerlijk om daar gewoon mezelf te zijn!

Voor Radio 1 heb ik verschillende programma’s gepresenteerd : Pili Pili, Cucamonga, Rang 1, de Melkweg, Buiten Westen, het Concertgebouw, Eldorado, Brood & Spelen, en het cultuurmagazine Dito (genomineerd voor de Prijs van de Radiokritiek in 2003).

En misschien heb ik je ‘s nachts wel in slaap gesust, of je gezelschap gehouden tijdens een nachtelijke rit, in de jaren dat ik Nachtradio presenteerde.

De radio heeft me in contact gebracht met een hoop internationale en interessante mensen uit de muziek- en cultuurwereld.
Luka Bloom, Jane Birkin, Moby, Alain de Botton, Carla Bruni (toen nog gewoon Carla Bruni :-) ), Daniel Lanois, Patricia Kaas, Pieter Wiselpelwey, Andreas Scholl, The Waterboys,...
En natuurlijk een hele garde binnenlandse schrijvers, acteurs, muzikanten en beeldende kunstenaars die allemaal kwamen vertellen over hun eigen persoonlijke passie.

Heerlijk om naar te luisteren.

Hieronder vind je een klein fragment van een interview met wijlen Jean-Marie Berckmans
Jean-Marie BerckmaInterview Jean-Marie Berckmans


Radiomaken is absoluut één van de fijnste jobs ter wereld!